afslankclubbanner

Sienettes Blog

Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3008
 • Afdrukken

GEEN BROOD ETEN

Geen brood eten. Hip of hype?

4 december 2013 | Dossier:

Gezonde voeding

Een tarweloos voedingspatroon is helemaal hip. Het is gezonder, en zelfs handig om af te vallen. Maar kun je brood zomaar ineens schrappen? Slaan we door? Of is echt belangrijk te veranderen? We vragen het aan diëtist en darmspecialist Katinka Huiskamp.  

Tarwe staat sinds kort op het lijstje verboden. Terecht? Of slaan we door?

“Ik vind van niet. Eerst waren we namelijk doorgeslagen naar de andere kant. Jarenlang hebben we veel te veel tarwe gegeten. We aten tarwe als ontbijt (brood), tussendoor tarwekoekjes, als lunch tarwe en ’s avond stond er een tarwepasta op ons menu.

Tarwe; is dat dan zo slecht?

“Nee, het is niet zo dat tarwe ineens slecht is. Maar het is beter te variëren met verschillende graansoorten. Diëtisten zijn hier al langer mee bezig. Maar het algemene advies was om volkorenbrood en volkorenpasta te eten. Er werd zelfs geroepen dat we zes boterhammen per dag nodig hebben. Omdat het natuurlijk ook gemakkelijk is, volgden we dit advies op. En de meeste mensen vinden brood ontzettend lekker.”

Voor wie is een voedingspatroon met minder tarwe een uitkomst?

“Er zijn heel veel mensen die last hebben van brood. Zo krijgt de een na een maaltijd met brood een middagdip en de ander krijgt geen verzadigd gevoel van brood waardoor je blijft dooreten. Als je de broodlunch vervangt door een groentesoep, salade met peulvruchten of ander groentegerecht met een broodje als bijgerecht, is de middagdip vaak verleden tijd. Zo heb je meteen de variatie die voedingsdeskundigen al jaren adviseren en voel je je een stuk beter.”

Hoe krijg ik dan toch genoeg voedingsmiddelen binnen?

“Je kunt natuurlijk heel fanatiek nooit meer brood eten, maar dit hoeft niet. Het is juist belangrijk dat je genoeg vezels en vitamine binnenkrijgt. Als je brood laat staan, mis je de

belangrijkste jodiumbron. Dit mineraal moet je dan ergens anders uithalen zoals uit zeevis, maar dat is niet makkelijk voor iedereen. Als je geen of weinig brood eet, is het belangrijk om een goed supplement waar jodium inzit te gebruiken.”

Maar hoe weet ik wat mijn lichaam nodig heeft?

“De voedingspiramide is een goed hulpmiddel. Hierin staat precies wat je op een dag nodig hebt. Groente en fruit staat centraal en wordt aangevuld met een portie granen, zuivel, vis of vlees, ei, noten en zaden. Dit is het voedingspatroon van mediterranen landen. Brood is hier een bijgerecht en dat is een veel gezondere manier van eten.”

Voedingstips van Katinka Huiskamp:

“Eet eens havermout als ontbijt met amandelmelk of gewone melk. Voeg chiazaad of walnoten toe.  Zet tijdens de lunch een flink gevulde groentesoep op tafel met een speltboterham. In Nederland zijn wij gewend om de hele dag te wachten met groente eten tot het avondeten. Dit is een hele rare gewoonte, want zo krijgen we maximaal 200 gram groente per dag binnen in plaats van 350 gram of meer. Het is daarom beter om met de lunch al groente te eten. Leg de focus dus eens op groente in plaats van tarwe.”