afslankclubbanner

Sienettes Blog

Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1916
 • Afdrukken

LIGHT

Uit een gezondNU-enquête over het lezen van etiketten, kwamen opvallende resultaten. Zo blijkt dat bijna iedereen het etiket wél leest, maar toch de betekenis van sommige termen niet weet. Tijd om deze misvattingen uit de wereld te helpen! Weet jij het wel?

Daar sta je dan met een mandje in je hand, voor een groot schap met schreeuwende etiketten. Het ene product is ‘puur’, het andere ‘light’ of bevat ‘geen toegevoegde suikers’. Wat kies je? En vooral: wat betekenen deze termen? 

Uit onze enquête blijkt dat we de moeite nemen om het etiket te lezen, 69 procent leest zelfs (bijna) altijd het etiket. Maar het ontcijferen van het etiket is niet zo eenvoudig. Wij helpen je op weg:

Een product is light als

Driekwart van de lezers van gezondnu.nl weet niet wat ‘light’ betekent. Bevat het product dan altijd minder calorieën? Of (bijna) geen vet of suiker? Nee! De term light mag op de verpakking staan als er dertig procent minder suiker, dertig procent minder vet óf dertig procent minder calorieën in het product zitten. Het is aan de fabrikant om aan te geven van welke toevoeging er minder in zit. Natuurlijk is het altijd raadzaam om de ingrediëntendeclaratie (lees: die kleine lettertjes op de achterkant) te bekijken. Want minder suiker en/of vet hoeft niet te betekenen dat er geen toevoegingen in het product zitten.

Een product is puur als

Eigenlijk is ‘puur’ een term die heel weinig zegt, maar toch trappen we erin blijkt uit onze enquête. Zo denkt één op de tien respondenten dat deze producten gezonder zijn. Terwijl pure chips natuurlijk ook gewoon chips is. Puur is geen wettelijk beschermde term, dus de fabrikant mag dit zomaar op het etiket zetten. Kortom; neem dit met een flinke korrel zout.

Een product bevat geen toegevoegde suikers als

Nu steeds meer mensen letten op hun suikerinname, is het ontcijferen van het etiket een must. Wanneer er ‘zonder toegevoegde suikers’ op het etiket staat, betekent dit niet dat het product helemaal geen suikers bevat. Alleen zijn er aan dit product geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Meestal zijn er van nature wel suikers in het product aanwezig. Het is dus de moeite waard om het etiket extra goed te bekijken.