Tientallen jaren geleden is melk op de kaart gezet als een zeer gezond voedingsmiddel. Vooral de industrie heeft succesvol gelobbyd en iedereen is het gaan geloven. Maar is het wel zo gezond? Als we het Voedingscentrum mogen geloven, blijft er zonder melk op termijn niets meer over van onze botten. Er zit namelijk calcium in melk en dat is goed voor onze botten. Dat voor sterke botten vitamine D, vitamine K, magnesium en fosfor net zo belangrijk zijn, wordt voor het gemak aan de kant geschoven. Als je voldoende groente en fruit eet, krijg je meer dan genoeg calcium binnen. Calcium in een optimale verhouding tot magnesium. In melk zit echter bijna geen magnesium, waardoor je lichaam uit balans kan raken.
Wel zitten er in melk stoffen zoals caseïne, groeihormonen, omega 6 vetzuren, exorfines en lactose. Dit zijn stoffen waarvan we niet teveel binnen moeten krijgen, anders raakt het lichaam uit balans. In groente en fruit zitten ook stoffen die licht giftig voor ons lichaam zijn. Als we deze met mate binnenkrijgen is dat niet zo’n probleem. Door te variëren zorg je dat je lichaam prima met de antinutriënten kan afrekenen, terwijl je kunt profiteren van de voordelen. Ik vind het altijd jammer dat we zo verzanden in zwart-wit denken. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid weer sterk voor. Misschien ligt de waarheid in het midden.
Inmiddels draai ik al een tijdje mee in de gezondheidswereld en wat me opvalt is dat er telkens weer nieuwe hypes zijn. We hebben tijden gehad dat we het accent op koolhydraten moesten leggen, daarna kwam de eiwitrage en toen de vetmanie. Wat ik ervan geleerd heb, is dat overdrijven telkens tot disbalans leidt. Teveel vet kan de insulinereceptoren blokkeren waardoor er diabetes kan optreden, omdat insuline z’n werk niet meer kan doen. Teveel eiwit zorgt voor teveel methionine, waardoor we versneld verouderen. Wat de gevaren van teveel suiker zijn, behoeft denk ik geen uitleg. Als we zo eten dat de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten goed is verdeeld, belasten we het lichaam minder.
|