afslankclubbanner

Sienettes Blog

Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2222
 • Afdrukken

Niet afvallen ondanks dieet en sporten

Ons hormonaal stelsel is een heel gevoelig systeem. Wat we eten, wat voor beweging we wel of niet doen, tekorten aan voedingsstoffen en onze levensstijl hebben veel invloed op deze hormonen. Het kan zijn dat je regelmatig sport, op je voeding let en gezond eet en toch niet afvalt. Hoe kan dat? Dit kan te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen of voedingsstoffen.

Tekorten een oorzaak van niet afvallen ondanks dieet en sporten

Deficiënties in het lichaam kunnen een reden zijn waarom je niet afvalt ondanks dat je sport en op je voeding let. Een tekort aan vitamine D, magnesium of ijzer heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem en metabolisme en op de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. Dit kan het moeilijker maken om een gezonde levensstijl vol te houden. Als je weinig energie hebt is het lastiger om de motivatie te vinden om te gaan sporten, en als je vermoeid bent neig je eerder naar ongezonde cafeïne, suikers en snelle koolhydraten.

Vitamine D en afvallen

Vitamine D krijgt steeds meer aandacht de laatste tijd. Terecht want deze vitamine vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en is onder andere nodig voor het behoud van sterke botten, een sterk immuunsysteem en reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in de cellen: vitamine D helpt onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten. Voor sterke botten is vitamine D minstens zo belangrijk als calcium, vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium in het lichaam en helpt dus voor een goede botstofwisseling. Volgens het vitamine informatie bureau blijkt uit onderzoek dat vitamine D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verkleinen. We hebben ongeveer 30.000 genen in ons lichaam en vitamine D stuurt al meer dan 2000 genen aan. Daarnaast wordt er dus steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op gewichtsverlies.

Een tekort aan omega 3 en afvallen

Ook een tekort aan omega 3 vetzuren kan er mogelijk voor zorgen dat het afvallen niet wil lukken. Deze vetten zitten vooral in bepaalde zaden, noten, plantaardige oliën, vette vis en visolie. Een onderzoek in 1997, gepubliceerd in The International Journal of Obesity (Couet C, Delarue J, et al) keek naar twee groepen testpersonen waarbij iedereen hetzelfde aantal calorieën en vetten op een dag kregen. Één groep kreeg daarnaast omega supplementen en deze groep verbrandde 25 procent meer vet en verloor bijna een kilo aan lichaamsvet en buikvet in drie weken ten opzichte van de andere groep. Hieruit bleek dat omega 3 de vetverbranding kan stimuleren.

Bron: Jesse van der Velde