afslankclubbanner

Sienettes Blog

Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3086
 • Afdrukken

VEZELS

   
   

Beste lezer,

Deze week kwam ik een interessant onderzoek tegen over hoe je eenvoudig je gezondheid kunt verbeteren. In Nederland krijgt jammer genoeg bijna 1 op de 2 mensen kanker, deze verschrikkelijke ziekte is dan ook doodsoorzaak nummer één. Doodsoorzaak nummer twee is een ziekte aan het hartvaatstelsel. Per jaar overlijden er 44.000 mensen aan kanker en 38.000 aan hart- en vaatziekten. Tijd dus om daar wat aandacht aan te besteden.

In het eerdergenoemde onderzoek kwam naar voren dat mensen met hart- en vaatziekten vaak een tekort hebben aan vitamine A, vitamine E, vitamine K, bètacaroteen en lycopeen. Problemen met de aderen blijven lang onopgemerkt, maar kunnen plots toch opspelen. Meestal is het dan al te laat. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter het is. Daarom is het goed om kinderen gezonde leefgewoontes mee te geven. Gezond leven is een gewoonte, geen verplicht dieet.

Wat opvalt is dat vitamine A, vitamine E, bètacaroteen en lycopeen krachtige antioxidanten zijn. Kennelijk raken onze aderen van slag door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele atomen. Deze vrije radicalen missen in het atoom een elektron en stelen dat van buuratomen om zich weer te neutraliseren. Als er via de ademhaling of voeding vrije radicalen in het bloed komen, dan kan de kettingreactie die optreedt door het stelen van elektronen van buurcellen niet alleen het DNA beschadigen, maar kennelijk ook het vaatstelsel.

Er is ook een ander onderzoek, dat aangaf dat vezels hart- en bloedvaten beschermen. Het blijkt dat hoe meer vezels men eet, hoe kleiner de kans op overgewicht en het metaboolsyndroom is. Het metaboolsyndroom en een aandoening die veel westerse mensen treft en als kenmerk een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, (pre)diabetes en overgewicht heeft. Het syndroom heet ook wel syndroom X en is vaak met een andere leefstijl bij te sturen. Als je er meer over wilt weten is dit boek echt een aanrader.

Hoe kan het dat vezels je kunnen beschermen tegen allerlei ziekten? Allereerst zorgen vezels voor een snelle stoelgang. De lever is een ontgiftingsorgaan en loost ook gifstoffen in de darmen. Hoe eerder deze gifstoffen eruit zijn hoe beter. Als je gezonde darmen hebt dan blijven gifstoffen buiten en worden wel de goede stoffen opgenomen. Veel mensen hebben door een eenzijdig dieet met bewerkte producten ongezonde darmen. Vezels vertragen ook de opname van suiker, waardoor de suikerpiek in je bloed minder hoog wordt, met minder schade aan de wanden van de aderen als gevolg. Ook geven vezels je langer een vol gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Per dag zouden we tussen de 30 en 50 gram vezels moeten eten om gezond te blijven. De meeste mensen krijgen hiervan veel te weinig binnen.

Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de onoplosbare. De oplosbare vinden we vooral in komkommers, bessen, bonen en noten. Deze vezels maken van de ontlasting een soort gel, waardoor de spijsvertering trager, maar wel makkelijker verloopt. De onoplosbare vezels vinden we onder andere in bladgroenten, selderij en worteltjes. Dit type vezels zorgt juist voor volume van de ontlasting, waardoor de darmen druk voelen en beginnen met kneedbewegingen.

Vezels kunnen niet in de dunne darm verteerd worden, maar wel deels in de dikke darm. De dikke darm bacteriën zijn dol op vezels en maken er gezonde vitamines en vetzuren van. Maar pas op: ga nu niet enthousiast je vezels uit brood halen. Brood bevat in vergelijking met groenten maar weinig vitamines en mineralen, terwijl het wel veel antinutriënten bevat die de vertering en opname van de voeding in de weg staan. Enkele van die stoffen zijn gliadine, lectine en fytinezuur. Als je de tarweproducten zou vervangen voor groenten dan krijgt je gezondheid absoluut een gigantische boost.

Het best kun je je vezels uit groenten en fruit halen. Deze schatten van moeder natuur zijn niet alleen zeer rijk aan de eerder genoemde vitamine A, vitamine E, vitamine K, bètacaroteen en lycopeen, maar ook aan vezels. Laat je lichaam wel eerst wennen, want de darmbacteriën moeten omschakelen en dat kost een paar dagen. Je kunt het best om de paar dagen je vezelconsumptie wat verhogen. Mensen met een lekkende darm kunnen beter vezels vermijden tot hun darm weer geheeld is. Als je heel gevoelige darmen hebt kun je ook maar beter de oplosbare vezels eten en de onoplosbare even laten staan. Het FODMAP-dieet kan dan interessant voor je zijn.

Als je darmen de vezels tijdelijk niet aankunnen kun je ook sappen drinken. Maak dan niet sappen van fruit, maar liever van groenten. Een mix van komkommer, selderij en kiemen is ideaal. Het voedt wel, zonder dat het een bron is van suiker. Het beste kun je het sap in een slowjuicer maken. Deze draait op slechts 40 – 80 toeren per minuut, waardoor alle aminozuren, enzymen en vitamines intact blijven en veel goeds kunnen doen voor je gezondheid. Een sapcentrifuge draait supersnel, waardoor er warmte vrijkomt waardoor belangrijke nutriënten onwerkzaam worden. Ik heb zelf een Hurom HH slowjuicer die op slechts 40 toeren per minuut draait. Er zit ook een grove zeef bij het apparaat waardoor je eventueel ook de vezels nog mee kunt krijgen.

Bij het maken van sap is het heel belangrijk dat je kiest voor verse ingrediënten. Het liefst ook biologisch, aangezien er op groenten en fruit nogal wat bestrijdingsmiddelen zitten. Als je reguliere fruit en groenten gebruikt, dan heb je grote kans veel bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen. In een glas zit namelijk het sap van 6 - 7 stuks groenten of fruit, zoveel eet je normaal gesproken niet. Je denkt misschien dat wassen helpt, maar dan moet ik je teleurstellen. Met het besproeien van de boomgaard, komt het gif ook in het grondwater terecht en zo komt het ín de gewassen.

bron vermelding: Juglen Zwaan