afslankclubbanner

Sienettes Blog

Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1871
 • Afdrukken

WAAROM SUIKERVRIJ

Suiker is verschrikkelijk verslavend. Suiker kan jou en je lichaam gijzelen. Ken je het moment, vlak voor 23 uur dat je die snicker of die mars moet hebben. Je schiet je schoenen aan en scheurt vlak voor sluit langs de pomp om een reep chocola te kopen. Dat is toch erg!!! Suiker werkt als een drug waarvan je denkt dat je lichaam niet zonder meer kan. Alleen dáárom al zou je moeten willen stoppen met suiker.
 

Waar zit suiker in?

Suiker is een product dat vele vermommingen kent. In bijna alle bewerkte producten in de supermarkt zit suiker. In voor de hand liggende producten als fruityoghurt en snoep, maar ook in pindakaas, brood, vleeswaren en kant-en-klaar producten. Werkelijk overal wordt suiker aan toegevoegd. Het vervelende is bijna dat het lezen van etiketten niet meer volstaat. Je moet onderhand geleerde zijn in voeding om de suikers uit een etiket te interpreteren. Ik noem er enkele: glucosestroop, fructose, melasse, polysachariden, monosacharide, maltodextrine, disachariden, sacharose, karamel en agave. En helaas maar waar, voeding met veel geraffineerde koolhydraten (zoals pasta's, wittebrood en witte rijst) hebben exact hetzelfde effect op je lichaam...
 

Wat doet suiker met je lichaam?

 • Suiker zorgt voor een heel snelle piek in je bloedsuikerspiegel die snel naar beneden gebracht moet worden. Dat is de taak van het hormoon insuline (ook wel vetopslaghormoon genoemd). Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name rond de middel en op de buik. Suiker betekent dus vetopslag! 
 • Door overproductie van insuline worden diverse hormonen uit balans gebracht. Zo'n hormonale disbalans leidt tot diverse klachten zoals vermindering van je libido.
 • Geraffineerde suiker is een mineralenrover. Om suiker zo mooi wit en gelijkmatig van structuur te krijgen, is het intensief bewerkt. Hierdoor zijn alle van nature in suiker aanwezige mineralen uit suiker verdwenen. Eenmaal in je lichaam heeft suiker de behoefte om zich weer te binden aan mineralen. Dat geldt bijvoorbeeld voor belangrijke mineralen als calcium en magnesium.
 • Suiker verzuurt je maag- en darmstelsel. Dat kan leiden tot candida, een gist in je darmflora dat je immuunsysteem kan ondermijnen.
 • Een overmaat van suiker is een oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes van dit moment.

Hoeveel meer informatie heb je nodig om jezelf te kunnen motiveren om suiker te laten staan?
 

Voordelen van suikervrij

 1. Suiker is verslavend. Dus daar wil je mee stoppen! Suikers geven zo'n snelle energie dat we er geen genoeg van kunnen krijgen. Ondanks de grote nadelen van de suikerdip die onherroepelijk volgt.
 2. Je krijgt meer energie. Door het eten van geraffineerde suikers krijg je behoorlijke pieken en daarna dalen in je bloedsuikerspiegel. Door te stoppen met geraffineerde suikers voorkom je deze heftige schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Door deze betere balans blijft je energieniveau veel meer op peil.
 3. Weg met vreetbuien. Als je veel geraffineerde suikers eet, gaat je lichaam daar steeds meer om vragen. Suikervrij eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder tot geen behoefte meer hebt om te grijpen naar producten met veel suikers.
 4. Goed voor je gewicht. Jawel, daar is 'ie dan! Het is misschien niet je hoofddoel maar op zijn minst een prettige bijkomstigheid.           bronvermelding: team fitplein