afslankclubbanner

Sienettes Blog

Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

  • Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Categorieën
    Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
  • Tags
    Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
  • Bloggers
    Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
  • Inloggen
    Login Inlogformulier

winactie

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Like de pagina gewichtswinkel met alle informatie over een gezonde leefstijl en maak kans op gratis toegangskaarten voor de ladies Day & Night in Stadskanaal. Dinsdagavond 18.00 uur worden 2 winnaars bekend gemaakt.

Zelf sta ik op deze beurs met stoelmassage. Een korte massage voor hoofd nek en schouders voor slechts € 5,00 en een complete massage met onderrug, armen en handen voor € 10,00.

klik op de link en like de pagina.

...

FOODWATCH

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

De winnaar van het Gouden Windei 2016 is bekend!

Healthy People Blauwe bosbes en framboos is uitgeroepen tot het meest misleidende product 2016. Dit sapje bestaat vooral uit twee vruchten, alleen niet degene die je zo prominent op de verpakking ziet schitteren. Het sapje bestaat vooral uit goedkoop appel- en druivensap en bevat slechts 12% bosbes en 1% framboos. Daarnaast is het helemaal niet zo ‘Healthy’: het bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola.

Hits: 2262

SLECHT VOOR DE LIJN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Als je een paar kilo kwijt wilt, dan is het slim om een caloriebom zoals een saucijzenbroodje links te laten liggen. Af en toe zondigen kan geen kwaad, maar doe het wel bewust. Wist je bijvoorbeeld dat er in een kant-en-klare pizza meer calorieën zitten dan in een patatje met?
1. Kant-en-klare pizza

Cijfers*: 930 kcal, 84 gram koolhydraten, 30 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet (héle pizza).

Meer calorieën dan: frites met mayonaise (590 kcal), boerenkool met worst (600 kcal), lasagne met vlees (800 kcal).

...

MELK DE WITTE SLOPER

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
   
   

de Canadese onderzoeksjournalist Alissa Hamilton nam plaats aan tafel bij Humberto Tan. De aanleiding was dat haar boek 'Got milked?' in het Nederlands is verschenen: Melk, de witte sloper. Bij Humberto zat ook Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. Dit was water en vuur bij elkaar. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid natuurlijk helemaal voor. Wat moeten we hiervan vinden?

Tientallen jaren geleden is melk op de kaart gezet als een zeer gezond voedingsmiddel. Vooral de industrie heeft succesvol gelobbyd en iedereen is het gaan geloven. Maar is het wel zo gezond? Als we het Voedingscentrum mogen geloven, blijft er zonder melk op termijn niets meer over van onze botten. Er zit namelijk calcium in melk en dat is goed voor onze botten. Dat voor sterke botten vitamine D, vitamine K, magnesium en fosfor net zo belangrijk zijn, wordt voor het gemak aan de kant geschoven. Als je voldoende groente en fruit eet, krijg je meer dan genoeg calcium binnen. Calcium in een optimale verhouding tot magnesium. In melk zit echter bijna geen magnesium, waardoor je lichaam uit balans kan raken.

Wel zitten er in melk stoffen zoals caseïne, groeihormonen, omega 6 vetzuren, exorfines en lactose. Dit zijn stoffen waarvan we niet teveel binnen moeten krijgen, anders raakt het lichaam uit balans. In groente en fruit zitten ook stoffen die licht giftig voor ons lichaam zijn. Als we deze met mate binnenkrijgen is dat niet zo’n probleem. Door te variëren zorg je dat je lichaam prima met de antinutriënten kan afrekenen, terwijl je kunt profiteren van de voordelen. Ik vind het altijd jammer dat we zo verzanden in zwart-wit denken. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid weer sterk voor. Misschien ligt de waarheid in het midden.

...

SUPERFOODS

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Tegenwoordig kom ik in bijna alle grote winkelketens een hele superfoodafdeling tegen. Action, Aldi, Xenos en Hema doen allemaal graag mee aan de superfoodgekte. Als ik in deze winkels achterop de superfoodverpakking kijk, is de herkomst soms onduidelijk, maar meestal is het China. De prijzen die de bedrijven aan de klant vragen zijn zo laag, dat het goedkoper is dan verse groenten en fruit uit eigen land. De boeren in lagelonenlanden proberen met man en macht voor een hongerloontje aan de grote superfoodvraag te voldoen. Een van de bekendste superfoods is de Goji-berry.
Bestrijdingsmiddelen onschuldig?
Vorig jaar zijn er bij de NVWA meldingen binnengekomen dat mensen onwel werden na het eten van Goji-berries. Het kan toeval zijn, maar ik vermoed van niet. De NVWA zegt dat het gif op superfoods niet zo snel zal leiden tot misselijkheid en braken, maar hoe weten ze dat zo zeker? Er zijn geen monsters meer beschikbaar van de bessen die toen gegeten zijn. De NVWA zegt dat de bestrijdingsmiddelen op superfoods geen kwaad kunnen. Dit berust op een klassieke denkfout. De normen kunnen namelijk per bestrijdingsmiddel niet zijn overschreden, maar als we gaan tellen kunnen er wel 20 verschillende bestrijdingsmiddelen op één besje zitten. De autoriteiten baseren de maximaal toelaatbare dosis op één enkel middel, maar ze laten kruisreacties buiten beschouwing. Dit heeft als resultaat dat er op dit moment een groot medisch experiment gaande is op de gehele bevolking. Voor mij is dit een reden om altijd voor biologisch te gaan.
Nachtschade
Wist je dat de Goji-bes lid is van de nachtschadefamilie? Het is dus een achterneefje van de tomaat, paprika, aubergine, rode peper en aardappel. Nachtschadeplanten kunnen neurotoxische alkaloïden bevatten. Solanine in aardappelen of tomatine in tomaten zijn hier voorbeelden van. Deze stoffen werken in op het centraal zenuwstelsel. Ook tabak is een nachtschade en werkt in op het centraal zenuwstelsel. Vele rokers zijn gek op de verdovende werking van tabak.
Eet alleen rijpe nachtschadeproducten, dan ben je de schadelijke werking van de alkaloïdes grotendeels kwijt. Dus eet geen groene aardappelen, paprika of tomaten. Het beste eet je dus rode rijpe paprika's. De Goji-bes bevat ook in rijpe vorm wat giftige alkaloïden. Eén daarvan is de stof atropine. Deze stof kan in grote hoeveelheden misselijkheid, verwardheid, duizeligheid of hoofdpijn geven. In kleine hoeveelheden kan het weer heilzaam zijn. Zo zijn sommige medicijnen op atropine gebaseerd.
Superfoods van eigen bodem
Sommige mensen kunnen niet tegen de giftige stoffen in nachtschades. De nachtschade maakt deze stoffen aan om insecten misselijk te maken, zodat ze het plantje niet verder opeten. Erg slim dus. Maar gaan wij, mensen, dus een hele zak Goji-bessen eten, dan kunnen we hier misselijk van worden. Wist je dat Goji-bessen rijkelijk in Nederland groeien? In Nederland groeien ze ruimschoots langs rivieren en in de duinen. De plant heet hier Boksdoorn. Niemand ziet ze staan, want er staat niet bij dat het een superfood is. Superfood is pure psychologie.

Eigenlijk zijn heel veel levensmiddelen een superfood. Een banaan kun je classificeren als superfood omdat er veel tryptofaan in zit, waardoor je humeur een boost kan krijgen. Ook de asperge die ik vorige week in de nieuwsbrief heb besproken is een echte superfood. In de winter hebben we boerenkool als superfood. Maar wat dacht je van walnoten, blauwe bessen, spinazie, spruitjes en broccoli? Meestal groeit er in de buurt wat we nodig hebben. Sinds de globalisering en industrialisering is het eten uit je omgeving totaal verloren gegaan.
Een groot probleem is dat wanneer voedingsmiddelen te populair worden, er technieken toegepast worden die de kwaliteit van het gewas geen goed doen. Bestrijdingsmiddelen, veredeling en genetische manipulatie zorgen voor hogere opbrengsten van het land, maar kunnen het voedsel tegelijk minder goed verteerbaar maken. Dit is met tarwe gebeurd, maar dreigt ook met de 'superfood' quinoa (spreek uit: kienwa) te gebeuren. In de planning ligt dat quinoa ook in Nederland steeds meer verbouwd zal worden. Quinoa komt oorspronkelijk uit Bolivia en is daar het voedsel voor de armen. Doordat we hier in het westen belachelijk hoge prijzen betalen voor dit gewas, hebben de armen in Bolivia het nu heel zwaar. Ik hoop dat er met de Nederlandse quinoa niet gerommeld gaat worden...

...