|
|
Sienette Oosterwijk blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.
|
|
Wat moet ik doen om mijn trek ‘s avonds ná de maaltijd te verminderen? Wat kan ik doen aan mijn overgewicht na de menopauze? Ik eet niets meer en toch kom ik aan, hoe kan dat? Vragen, vragen, vragen. En hier dan de antwoorden.
1. Wat kan ik tegen gewichtstoename als gevolg van de overgang doen?
Afvallen na de overgang gaat niet anders dan daarvoor. Het betekent minder eten en meer bewegen. Maar juist in de overgang is voorkomen beter dan genezen. Houd daarom in deze periode de weegschaal en uw kledingmaat goed in de gaten en grijp meteen in als u dikker wordt. Waarom? Twee kilo afvallen is makkelijker dan tien kilo!
...Uit een gezondNU-enquête over het lezen van etiketten, kwamen opvallende resultaten. Zo blijkt dat bijna iedereen het etiket wél leest, maar toch de betekenis van sommige termen niet weet. Tijd om deze misvattingen uit de wereld te helpen! Weet jij het wel?
Daar sta je dan met een mandje in je hand, voor een groot schap met schreeuwende etiketten. Het ene product is ‘puur’, het andere ‘light’ of bevat ‘geen toegevoegde suikers’. Wat kies je? En vooral: wat betekenen deze termen?
Uit onze enquête blijkt dat we de moeite nemen om het etiket te lezen, 69 procent leest zelfs (bijna) altijd het etiket. Maar het ontcijferen van het etiket is niet zo eenvoudig. Wij helpen je op weg:
...Suiker is verschrikkelijk verslavend. Suiker kan jou en je lichaam gijzelen. Ken je het moment, vlak voor 23 uur dat je die snicker of die mars moet hebben. Je schiet je schoenen aan en scheurt vlak voor sluit langs de pomp om een reep chocola te kopen. Dat is toch erg!!! Suiker werkt als een drug waarvan je denkt dat je lichaam niet zonder meer kan. Alleen dáárom al zou je moeten willen stoppen met suiker.
Suiker is een product dat vele vermommingen kent. In bijna alle bewerkte producten in de supermarkt zit suiker. In voor de hand liggende producten als fruityoghurt en snoep, maar ook in pindakaas, brood, vleeswaren en kant-en-klaar producten. Werkelijk overal wordt suiker aan toegevoegd. Het vervelende is bijna dat het lezen van etiketten niet meer volstaat. Je moet onderhand geleerde zijn in voeding om de suikers uit een etiket te interpreteren. Ik noem er enkele: glucosestroop, fructose, melasse, polysachariden, monosacharide, maltodextrine, disachariden, sacharose, karamel en agave. En helaas maar waar, voeding met veel geraffineerde koolhydraten (zoals pasta's, wittebrood en witte rijst) hebben exact hetzelfde effect op je lichaam...
Hoeveel meer informatie heb je nodig om jezelf te kunnen motiveren om suiker te laten staan?
Hier zit schokkend veel zout in!
Een beetje zout is goed voor u, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor uw bloeddruk, en daarmee voor uw hart en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8.
Ruim 85 procent van de bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximale hoeveelheid. Overmatig zoutgebruik is ongezond, het verhoogt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Maar zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nieren. Bij nierpatiënten die overmatig zout gebruiken, gaat de nierfunctie sneller achteruit zodat dialyse eerder nodig is.
...