afslankclubbanner

SLANKE STAMPPOT

Gepost in Recepten

Slanke stamppot

In de wintermaanden worden de oer-Hollandse stamppoten weer volop op tafel getoverd. Wel is dit winterse maaltje vaak zware korst. Daarom hebben wij voor jullie een aantal tips voor slanke stamppotten op een rij gezet, inclusief slank recept. Eet smakelijk!

1. Meer groente

Met het eten van een stamppot krijg je vaak meer aardappels binnen dan groente. Door meer groente en minder aardappels toe te voegen, wordt de stamppot automatisch minder zwaar. Ook leuk: varieer met groente. Zo kun je naast boerenkool, andijvie en wortels ook rucola, spruitjes en spinazie verwerken in jouw stamppot.

2. Magere puree

Door de hoeveelheid boter en melk wordt aardappelpuree al snel vet en calorierijk. Door slechts een klein klontje margarine toe te voegen en een scheutje melk kun je jouw aardappelpuree heel eenvoudig slanker maken. Laat je de boter liever helemaal achterwege? Ga dan voor een scheutje kookvocht, mosterd of rode wijn azijn.

3. Vlees

Stamppot wordt vaak geserveerd met een gehaktbal, rookworst of speklap. Lekker, maar wel heel vet. Deze vette vleessoorten kun je vervangen door bijvoorbeeld een tartaartje of gerookte kipfilet. Ook de spekreepjes in de stamppot zijn geen aanrader als je gaat voor een magere versie. Ga dan liever voor hamblokjes. Is jouw winterse korst niet compleet zonder rookworst? Ga dan voor een magere variant.

4. Jus

Hoe lekker is het: een kuiltje in je stamppot met een flinke scheut jus. Dit scheutje bevat echter wel veel calorie├źn. Breng het liever op smaak met wat extra kruiden of magere jus.