MAAK JE EIGEN GRANOLA (ontbijtgranen)

Gepost in Recepten

Ontbijt met zelfgemaakte granola, in plaats van die eeuwige boterhammen.

Havermout is oergezond als ontbijt. Het heeft namelijk een laag-glycemische index, wat betekent dat het veel langzamer in suiker wordt omgezet dan brood. Maar elke dag een bakje havermout is wel tamelijk boring. Maak daarom supersimpel je eigen granola, een ontbijtgraan met haver als basis. Zelfgemaakt is ook veel lekkerder dan de toch vaak een beetje muffe (of veel te zoete) granola’s uit de supermarkt. Bovendien gaat je keuken er heerlijk van ruiken!
  
NODIG:
3 kopjes havervlokken, 1 ½ kopje ongezouten noten (amandel, pecan), 1 kopje kokosvlokken, 2 el lijnzaad, 2 el zonnebloempitten, ½ kopje honing of maple syrup, ¼ kopje neutrale olie, snufje zout en eventueel smaakmakers als kaneel, kardemom of gember.
 
HOE MAAK JE HET?
Meng alle ingrediënten in een grote kom en meng goed. Spreid het mengsel uit op een grote, met bakpapier belegde bakplaat en bak 35 minuten in een voorverwarmde oven ( 160 graden). Roer in het begin een paar keer door (als je dat niet doet, krijg je klonten, maar sommige mensen vinden dat juist fijn). Als je van een geroosterde smaak houdt, kun je de oven iets hoger zetten of de granola langer bakken.
  
Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte bak. Eet met (soja)yoghurt.
 
Tip
Je kunt ook superfoods als gedroogde goji-, cranberry- of moerbeibessen toevoegen. Voeg de bessen toe na het bakken, anders worden ze te droog.