afslankclubbanner

SLANKE STAMPPOT

Gepost in Recepten

Slanke stamppot

In de wintermaanden worden de oer-Hollandse stamppoten weer volop op tafel getoverd. Wel is dit winterse maaltje vaak zware korst. Daarom hebben wij voor jullie een aantal tips voor slanke stamppotten op een rij gezet, inclusief slank recept. Eet smakelijk!

1. Meer groente

Met het eten van een stamppot krijg je vaak meer aardappels binnen dan groente. Door meer groente en minder aardappels toe te voegen, wordt de stamppot automatisch minder zwaar. Ook leuk: varieer met groente. Zo kun je naast boerenkool, andijvie en wortels ook rucola, spruitjes en spinazie verwerken in jouw stamppot.

2. Magere puree

Door de hoeveelheid boter en melk wordt aardappelpuree al snel vet en calorierijk. Door slechts een klein klontje margarine toe te voegen en een scheutje melk kun je jouw aardappelpuree heel eenvoudig slanker maken. Laat je de boter liever helemaal achterwege? Ga dan voor een scheutje kookvocht, mosterd of rode wijn azijn.

3. Vlees

Stamppot wordt vaak geserveerd met een gehaktbal, rookworst of speklap. Lekker, maar wel heel vet. Deze vette vleessoorten kun je vervangen door bijvoorbeeld een tartaartje of gerookte kipfilet. Ook de spekreepjes in de stamppot zijn geen aanrader als je gaat voor een magere versie. Ga dan liever voor hamblokjes. Is jouw winterse korst niet compleet zonder rookworst? Ga dan voor een magere variant.

4. Jus

Hoe lekker is het: een kuiltje in je stamppot met een flinke scheut jus. Dit scheutje bevat echter wel veel calorieën. Breng het liever op smaak met wat extra kruiden of magere jus.

Bananenbrood

Gepost in Recepten

Banenbrood zit tussen een cake en brood in. Daarom kun je het prima als ontbijt eten of gewoon bij de koffie. Een plakje smaakt alleen wel altijd naar meer.

Benodigdheden:

  • 3 rijpe bananen
  • 50 gram dadels
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • anderhalve lepel baking soda
  • snufje zout
  • 60 gram grof gehakte hazelnoten

Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de ontpitte dadels en bananen in de keukenmachine tot een glad mengsel. Klop in 2 minuten de eieren met het zout tot een luchtig mengsel. Meng daarna de eieren voorzichtig door het bananenmengel en spatel het amandelmeel en de baking soda erdoor. Roer dit tot een egaal mengsel. Bekleed een cakevorm met bakpapier, giet het mengsel in de vorm en bak de cake in 45 tot 50 minuten goudbruin.